Stanowisko Śląskiego Związku Gmin i Powiatów w sprawie przesunięcia terminu wyborów Prezydenta RP

Śląski Związek Gmin i Powiatów, którego członkiem są Żory, apeluje o zmianę terminu wyborów Prezydenta RP. Samorządowcy są zgodni, że ich przeprowadzenie wobec rozprzestrzeniania się koronawirusa, to wielkie ryzyko dla życia i zdrowia mieszkańców.

Stanowisko Zarządu Śląskiego Zwiazku Gmin i Powiatów z dnia 30 marca 2020 r. w sprawie przesunięcia terminu wyborów Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej zaplanowanych na 10 maja 2020 r.

My prezydenci, starostowie, burmistrzowie i wójtowie miast, gmin i powiatów zrzeszeni w Śląskim Związku Gmin i Powiatów stanowczo przeciwstawiamy się organizacji wyborów prezydenckich w dniu 10 maja 2020 r. w warunkach epidemii, spowodowanej rozprzestrzeniającym się wirusem SARS-CoV-2 wywołującym chorobę COVID-19. Jako, że kwestia terminu ww. wyborów stała się w ostatnich dniach elementem ostrego sporu politycznego na poziomie centralnym chcemy wyraźnie podkreślić, iż nasz sprzeciw podyktowany jest wyłącznie troską o zdrowie i życie mieszkańców naszych społeczności lokalnych.

Pragniemy zauważyć, iż wybory to nie tylko kampania i sam dzień głosowania, ale również związane z ich przygotowaniem prace techniczno-organizacyjne, trwające wiele tygodni. W związku z aktualnym kalendarzem wyborczym lada dzień prace te będą musiały wstąpić w fazę operacyjną, wymagającą wysiłku i współpracy tysięcy pracowników jednostek samorządu terytorialnego. Wiele z tych czynności przygotowawczych będzie musiało się odbywać w zamkniętych na ten moment placówkach oświatowych, gdzie zwykle ulokowane są lokale do głosowania. Do dnia 6 kwietnia br. należy utworzyć obwody do głosowania, a do 10 kwietnia br. będzie trwało z kolei zgłaszanie kandydatów do obwodowych komisji wyborczych.

W ostatnim czasie samorządy wprowadzają działania prewencyjne na podstawie decyzji Rządu RP i rozporządzeń Ministra Zdrowia. W całym kraju wprowadzono zasady zmierzające do unikania skupisk większych niż dwie osoby. Prezydent oraz Rząd RP nieustannie apelują o zachowanie izolacji, podkreślając jak jest to istotne w zahamowaniu szybkiego rozprzestrzeniania się zachorowań (według ostatnich zapowiedzi nie można wykluczyć zaostrzenia restrykcji w tym zakresie). Pojawia się zatem uzasadnione pytanie jak przygotować wybory prezydenckie w bezpośrednim kontakcie nie tylko z wyborcami, ale też z członkami komisji i pełnomocnikami komitetów wyborczych?

Obecna, niestety ciągle pogarszająca się sytuacja w kraju utrudnia przygotowanie wyborów, a samo ich przeprowadzenie jest obarczone wielkim ryzykiem. W związku z tym zwracamy uwagę na podstawowe problemy, które w naszym odczuciu są kluczowe w kontekście podjęcia decyzji o przesunięciu terminu organizacji najbliższych wyborów:

1) rosnąca obawa o życie i zdrowie ludzi: wyborców, członków komisji obwodowych, przedstawicieli komitetów wyborczych, a także pracowników samorządu i szkół;

2) brak możliwości ukonstytuowania się obwodowych komisji wyborczych, ogromne problemy organizacyjno-techniczne w zakresie przeszkolenia w/w komisji ze względu na ograniczenia w poruszaniu się i spotykaniu z uwagi na wprowadzone obostrzenia związane z izolacją osób,

3) brak podstaw do zmuszania konkretnych pracowników samorządu i jednostek podległych do tego, by podejmowali czynności związane z wyborami, w sytuacji, w której obawiają się oni o swoje zdrowie;

4) brak na rynku środków ochrony osobistej, w tym płynów dezynfekujących, maseczek i rękawiczek, w które należy wyposażyć wszystkie pracujące przy wyborach osoby (a w przypadku chwilowej ich dostępności ceny tych produktów są bardzo wysokie, tym samym środki przyznane na organizację wyborów mogą okazać się niewystarczające),

5) brak zachowania zasad równości i reprezentatywności wyborów - tysiące osób poddanych kwarantannie domowej, brak precyzyjnych wytycznych w zakresie głosowania korespondencyjnego (pracownicy Poczty Polskiej nie obsługują osób będących w kwarantannie);

6) olbrzymie kłopoty z uzyskaniem zaświadczeń o prawie do głosowania i dopisaniem do listy wyborców.

Nasze obawy wynikają również z sytuacji, do której doszło po niedawnych wyborach lokalnych we Francji. Według doniesień środków publicznego przekazu nastąpił tam istotny wzrost zachorowań wśród uczestników wyborów - zarówno po stronie wyborców, jak i po stronie komisji wyborczych. Sytuacja ta jest dla nas mocnym ostrzeżeniem i argumentem za tym, iż nawet przy zachowaniu procedur w zakresie bezpieczeństwa, należy się liczyć ze wzrostem osób chorych na skutek wizyt w lokalach wyborczych.

W związku z tą bezprecedensową sytuacją w naszym kraju Zarząd Śląskiego Związku Gmin i Powiatów, reprezentującego 140 jednostek samorządu lokalnego z obszaru województwa śląskiego apeluje o przesunięcie wyborów Prezydenta RP na termin umożliwiający ich przeprowadzenie bez niepotrzebnego narażania zdrowia i życia obywateli Rzeczypospolitej.

Skan komunikatu do pobrania

Najnowsze:

Żorzanka zdobywczynią tytułu Lady D.

Mariola Wilczek - tegoroczna żorska Lady D. - pomimo swojej choroby jest aktywna zawodowo i niesie pomoc potrzebującym, głównie osobom starszym i niepełnosprawnym. Wręczenie honorowego wyróżnienia odbyło się 10 czerwca w siedzibie Urzędu Miasta Żory.

Przeszedłeś COVID-19? Wróć do zdrowia z Pracownią Rehabilitacyjną „WERWA”

Wiele osób, które zachorowały na COVID-19 i są ozdrowieńcami, jeszcze przez długi cza borykają ze skutkami przebytej choroby. Najlepszym sposobem, by wrócić do formy są odpowiednio dobrane zabiegi rehabilitacyjne. Taką propozycję dla żorzan przygotowana Żorska Spółdzielnia Socjalna „WERWA”, związana z ZAZ „Wspólna Pasja”.

Zbierz załogę i weź udział w wyścigu smoczych łodzi!

Wyścigi smoczych łodzi będą jedną z najbardziej widowiskowych atrakcji Festiwalu Górnej Odry w Żorach. Jeśli lubicie sporty wodne i rywalizację, a przy tym chcecie świetnie się bawić, to zbierzcie załogę złożoną np. z jednej rodziny, zakładu pracy, przedstawicieli jednego zawodu itp. i zgłoście się do udziału!

Młodzi piłkarze z SP 13 zostali Mistrzami Śląska!

Wielki sukces odnieśli młodzi piłkarze ze Szkoły Podstawowej nr 13 w Żorach z oddziałami sportowymi i mistrzostwa sportowego im. Polskich Olimpijczyków!  Chłopcy z roczników 2008/2009 wywalczyli Mistrzostwo Śląska Szkół Podstawowych!

„Kręcimy na maxa” rowerowa impreza MOSiR już w najbliższą niedzielę!

Przed nami wyjątkowo atrakcyjne Święto Roweru w naszym mieście. W najbliższą niedzielę, 13 czerwca weź swój rower, ochraniacze i kask i przyjeżdżaj do Parku Cegielnia w Żorach. „Kręcimy na maxa - na sportowo z rowerem” to rowerowa impreza z mnóstwem atrakcji, których jeszcze w Żorach nie było!

Informacja odnośnie RODO
Szanowni Czytelnicy, Podstawa prawna: Art. 13 ust. 1 i 2 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE z dnia 27 kwietnia 2016r. (Dz. Urz. UE Nr 119) (RODO). W związku z powyższym zgodnie z art. 13 ust. 1 i 2 RODO z dnia 27 kwietnia 2016 roku informujemy, że: administratorem Państwa danych osobowych przetwarzanych w Urzędzie Miasta Żory jest Prezydent Miasta Żory, Al. Wojska Polskiego 25, 44-240 Żory, tel. 32 4348200, email: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. W Urzędzie Miasta Żory wyznaczono Inspektora ochrony danych, z którym można skontaktować się przez: email Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript., tel. 32 43 48 133 Stosujemy pliki cookies (tzw. ciasteczka) i inne pokrewne technologie, które mają na celu: zapewnienie bezpieczeństwa podczas korzystania z naszych stron, ulepszenie świadczonych przez nas usług poprzez wykorzystanie danych w celach analitycznych i statystycznych oraz poznanie Państwa preferencji na podstawie sposobu korzystania z naszych serwisów. Zakres wykorzystywania plików cookies możesz określić w ustawieniach Państwa przeglądarki. Bez wprowadzenia zmian ustawień, informacje w plikach cookies mogą być zapisywane w pamięci Państwa urządzenia. Dane osobowe mogą być udostępniane organom państwowym na ich żądanie na podstawie powszechnie obowiązujących przepisów prawa, lub innym osobom i podmiotom współpracującym- tj. podwykonawcom świadczącym na naszą rzecz usługi, w szczególności usługi informatyczne, prawne, inne usługi pomocnicze (na podstawie zawartych umów powierzenia przetwarzania danych osobowych). Państwa dane osobowe będą przetwarzane do czasu wycofania zgody, a w przypadku zbierania danych dla celów dokonywania analiz i badań statystycznych do czasu zgłoszenia skutecznego sprzeciwu. Posiadają Państwo prawo dostępu do treści swoich danych oraz prawo ich sprostowania, usunięcia, ograniczenia przetwarzania, prawo do przenoszenia danych, prawo wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania, prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem. W celu skorzystania z powyższych praw należy skontaktować się z Inspektorem ochrony danych. Posiadają Państwo prawo do wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, gdy przetwarzanie danych osobowych Państwa dotyczących naruszałoby przepisy RODO z dnia 27 kwietnia 2016 roku. Dane osobowe zbierane są w ramach korzystania z usług, ze stron internetowych oraz zapisywanych w plikach cookies. Zostałem/am zapoznany/a z pouczeniem dotyczącym z prawa dostępu do treści moich danych i możliwości ich poprawiania. Przyjmuję do wiadomości, że mogę w dowolnym momencie wycofać tę zgodę. Wycofanie przeze mnie zgody nie ma wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie mojej zgody przed jej wycofaniem.

Aktualne zasady funkcjonowania Urzędu Miasta Żory

Przypominamy o aktualnych zasadach funkcjonowania Urzędu Miasta Żory. W trosce o zdrowie mieszkańców i pracowników prosimy, by w pierwszej kolejności załatwiać sprawy telefonicznie, drogą pocztową lub przez Internet, korzystając z korzystając z Elektronicznego Biura Obsługi Interesanta, a także przez e-PUAP.

Urząd Miasta Żory pracuje:

• w poniedziałek w godz. 7:30 – 17:00,
  • od wtorku do czwartku, w godz. 7:30 – 15:30,
  • w piątek w godz. 7:30-14:00.

Dokumenty do Urzędu Miasta należy składać w biurach podawczych Urzędu Miasta - nie ma już konieczności korzystania ze skrzynek podawczych.

Przypominamy, że każda osoba, która chce załatwić sprawę w Wydziale Spraw Obywatelskich (Rejestracja Pojazdu, Prawa Jazdy, Dowody Osobiste, Ewidencja Ludności oraz Odbiór dowodu osobistego / Zgłoszenie nabycia lub zbycia pojazdu) musi wcześniej umówić się na wizytę przez Internetowy System Kolejkowy. Więcej o tym systemie piszemy tutaj.

Do pozostałych komórek organizacyjnych Urzędu Miasta Żory nie trzeba się wcześniej umawiać.

Numery telefonów oraz adresy mailowe do poszczególnych komórek Urzędu Miasta Żory można znaleźć w BIP w zakładce Komórki Organizacyjne Urzędu Miasta (w menu po lewej stronie).